Aşure Günü ve Besin Alerjisi

Besin alerjisi olanlara öneriler.

Muharrem ayı içerisinde kutlanan aşure günü. İnsanımızın sevgisini katarak, güzel dilekleriyle pişirip bir birine ikram ettiği aşure, çok çeşitli malzemelerle yapılan, neredeyse her yöreye özgü yapılışı farklı bir tatlımız. Aşure gününde komşular arasında paylaşımlar yapılır. Hayır kurumları tarafından her yerde halka ikram edilir. Bu yönleri ile sosyal bağların gelişimine katkı sağlayan bir etkinlik. Oysa besin alerjisi olan hastalar için vurgulanması gereken bazı hususlar bulunmaktadır.

Nedir bunlar?

  • Aşurelerin içeriği öğrenilmeden tüketilmemelidir.
  • Yöreye özgü çok fazla tarifler ve içerikler ile aşure yapılmaktadır.
  • Aşureler alerjik reaksiyonlara neden olabilecek bir çok besin içermektedir.
  • Fındık, fıstık, buğday, nohut, badem, nişasta alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Halka dağıtılan aşurelerin içerikleri konusunda yeterli bilgi sahibi olamayabilirsiniz. İçeriğinden emin değilseniz tüketmeyin.
  • Aşurelerin süt ve süt ürünleri içerebileceğini unutmayın.
  • Paketlenmiş pişirilmeye hazır aşurelerin ürün bilgilerini dikkatli okuyun.
  • Marketlerde ya da pastanelerde pişirilmiş ve tüketilmeye hazır aşurelerin içeriğini iyi sorgulayın.

Besin alerjisi olan hastalar her zaman içeriğini bilmedikleri yiyecekler ile alerjenlere maruz kalabileceklerini unutmalıdırlar. Bu konuda çok hassas olduklarında istenmeyen alerjik reaksiyonlar önlenebilir. Çocuklarımız bu konuda daha büyük risk altındadır. Özellikle onlarla yiyecek paylaşımlarında çok dikkatli olunmalıdır.

Aşure gününüz kutlu olsun.

Sağlığınız için yaşam boyu el ele…

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği