Besin Alerjili Çocuk Okula Başladığında

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Dr. Melike Ocak anlatıyor Ülkemizde bebeklerde inek sütü, yumurta, kuruyemişler ve susam en sık besin alerjisine neden olan besinler iken, okul çağındaki çocuklarda kuruyemişler, inek sütü, susam ve yumurta en sık saptanan besinlerdir. Bebeklik döneminde beslenme evde ve çoğunlukla bakım verenin gözetiminde olduğu için besin alerjisinden korunmak […]

Lifli Gıdaların Bağışıklık Sistemimize Etkisi

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Dr. Ömer AKÇAL anlatıyor Uzun zamandır lifli gıdaların pek çok yararlı etkisi olduğunu biliyoruz. Ancak modern hayatın getirdiği sorunlardan biri de hazır yemeklere, işlenmiş besinlere daha çok yönelmek ve beslenmede lifli gıdaların daha az yer alması. Oysa ki çevre, yaşam tarzı ve beslenme faktörlerindeki […]

Alerjik Çocuklar ve Grip Aşısı

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. İlknur Külhaş Çelik anlatıyor Gribe neden olan pek çok virüs olduğu halde en bilineni İnfluenza virüsüdür. İnfluenza A ve B virüsleri, sonbahar ve kış aylarında kişiden kişiye kolayca bulaşabilmekte ve mevsimsel grip salgınlarına neden olmaktadır. Dünya çapında bulunan bu virüsler, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde […]

Hazır Besinlerin Çocukluk Çağı Astımı Üzerine Etkisi

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Betül Karaatmaca anlatıyor. Son yıllarda çocuk çağında astım, egzama ve besin alerjileri gibi kronik alerjik hastalıkların görülme sıklığının arttığını görüyoruz. Bu artıştan çevresel etmenler, modern yaşam tarzı ve beslenmedeki değişiklikler sorumlu tutuluyor. Bilhassa kırsal bölgelerden kentlere göç, hayvanlarla temasın azalması, işlenmiş ya da hazır besinlerin […]

Balon Çocuğun Hastalığı

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç.Dr. Günseli Bozdoğan anlatıyor Bağışıklık sisteminin doğuştan itibaren eksik ya da yetersiz olması “Primer immün yetmezlikler veya yeni tanımıyla immün sistemin doğumsal kusurları” olarak bilinen nadir hastalıklardır.

Narenciye Alerjisi

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi     Doç. Dr. Zeynep Şengül Emeksiz Anlatıyor Narenciye grubu meyvelerin (limon, greyfurt, mandalina, portakal, turunç) antioksidan özellikleri ve yoğun C vitamini içerikleri nedeniyle tüketimleri sağlık açısından önemlidir. Ancak bu besin grubuna ait alerjik reaksiyonlar, nadir de olsa görülmektedir.

Bulaşık Makinası Deterjanlarının Bağışıklık Sistemimize Zararlı Etkileri

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Dr. Özge Atay Anlatıyor Bulaşıkları temizlemek için kullandığımız bulaşık makineleri; evlerde, yemekhanelerde, kafe ve restoranlarda sanayi ve ev tipi olmak üzere 2000’li yıllardan beri sıkça kullanılmakta ve hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Ancak bulaşık makinasında kullanılan deterjan ve parlatıcıların sağlığımıza zararları son dönemde sıkça gündeme gelmektedir. Barsakların bağışıklık sistemimizdeki öneminin […]

Besinler İlacınız Olsun

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Serkan Filiz anlatıyor Yaklaşık 2500 yıl önce tıp biliminin “babası” Hipokrat; “Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun” sözü ile tüketilen besinlerin ve yemek yeme davranışının sağlığın sürdürülebilmesindeki önemini vurgulamıştır.

Klozet Alerjisi

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Belgin Usta Güç anlatıyor Özellikle okul öncesi çocuklarda sık gördüğümüz bir deri yakınması var. Sadece bacakların arka kısımlarında deri üzerinde plaklar şeklinde ortaya çıkıyor. İrritan kontak dermatit şeklinde tanımlanan bu lezyonlar, klozetlerin dezenfektanlarla silinmesi sonrası yüzeyde kalan dezenfektanların cildi tahriş etmesiyle ortaya çıkıyor.

Polen Alerjisi Olanlar İçin Şehir Peyzajı

Aerobiyoloji ve Hava Kirliliği Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. N. Münevver Pınar anlatıyor Polen alerjisi olan hastalar için çevre şartları çok önemlidir. Şehirlerde park ve bahçelerin peyzajı ve yol kenarı ağaçlandırmasında alerjenitesi yüksek, rüzgarla tozlaşan ve atmosfere çok polen verebilen ağaçların kullanılmaması önerilir.