İnek Sütü Alerjisi Neden Olur?

İnek sütü alerjisi çocukluk çağının en sık görülen besin alerjisidir. Hemen her yaşta ortaya çıkabilir. Erken çocukluk döneminde daha sık görülür. Belirtileri inek sütü alımından sonra hemen veya daha geç ortaya çıkabilir. Şiddeti ve seyri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

İnek sütü alerjisi gelişebilmesi için vücudun önceden inek sütü proteini ile karşılaşması gerekir. Bu genellikle anne sütü, mama veya ek gıdaya başlandığında olur. Ancak soluma ve temas yoluyla da olabilir. İnek sütü alerjisi, genetik olarak yatkın bireylerde uygun çevresel koşulların etkileşimiyle ortaya çıkar. Bebeklik döneminde alerjik egzaması olan, anne-baba veya kardeşlerinde besin alerjisi veya başka alerjik hastalık bulunanlarda daha sık görülür. Gebelikte veya erken çocukluk döneminde beslenmenin, inek sütü içermeyen diyet yapılmasının veya ek gıdalara geç başlanmasının inek sütü alerjisi gelişimini önleyici bir etkisi bulunmamaktadır.

Vücudumuz bir besinle karşılaştığında bağışıklık sistemimiz o besindeki proteinleri vücuda yabancı veya yararlı olarak ayırır. Bu sistemde genetik veya çevresel nedenlerden dolayı bir sorun olursa bağışıklık sistemimiz inek sütü gibi yararlı bir proteinle karşılaştığında onu zararlı gibi algılayıp aşırı tepki verebilir. Bu durum alerjik belirtilere yol açar.

Doç. Dr. Ebru Arık Yılmaz konu ile ilgili bilgileri sizler ile paylaşıyor. Bu video Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği tarafından hazırlanmıştır.

Video Galerisi