Gebelik ve Alerjik Hastalıklar

Astım

Hamilelik döneminde hiç bir ilacın kullanılmasını arzu etmiyoruz. Ne yazık ki çoğu zaman bu mümkün olmamaktadır. Uluslararası kılavuzlar astımı olan hamile kadınların astım ilaçları ile tedavi edilmelerinin, astım belirtilerinin ve astım ataklarının olmasından daha güvenli olduğunu önermektedir. Yani hamilelik sırasında astımın yeterli şekilde kontrol altında tutulmasının hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından daha önemli olduğunu söyleyebiliriz. Gebelik sürecinin bazı astımlı hastalar üzerinde olumlu etkisi olabileceği gibi, bazı astımlı hastalar üzerinde de olumsuz etkisinin olabileceği unutulmamalıdır. En riskli dönem hamileliğin ikinci üç aylık sürecidir. Diğer yandan iyi kontrol edilemeyen astımlı hastalarda gebelik komplikasyonlarında da artış görülmektedir.

Hamilelikte astım kontrolünü nasıl sağlayabilirim?

İyi bir astım kontrolü hem anne hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Gebelik sürecinde özellikle bebeğin ihtiyacı olan oksijen desteğinin sağlanabilmesi için astımınızın kontrolünün iyi olması gerekmektedir. Bunun için;

  • Düzenli kontrollerinizi yaptırın
  • Eğitim; Hasta-hekim işbirliği çok önemli
  • Astımınız kötüleştiren tetikleyicilerden kaçının
  • Uygun ilaç tedavisi alın

Alerjenlerden ve tetikleyicilerden kaçınma özellikle gebelik döneminde daha sıkı olmalıdır. Sigara dumanına kesinlikle maruz kalmamalısınız.

Astım kontrolü hekiminizle iyi işbirliği yaparak sağlanabilir. Kullanmakta olduğunuz tüm ilaçları gözden geçirin. Zararsız gibi görünen vitaminler ve bitkisel ürünler bebeğiniz için sakıncalı olabilir. Her hangi bir ilacı almadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Sadece doktorunuzun önerdiği ve reçete ettiği ilaçları kullanın.

Alerjen immünoterapisi (aşı tedavisi) gebelik döneminde başlanmamalıdır. Ancak daha önce başlandı ve idame dozuna ulaşıldıysa devam edilebilir.

Gebelik dönemimde alerjik rinit’e bağlı semptomlarda artış olabilir. Hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişiklikler sonucu burun semptomlarında artış olabilir. Eğer alerjisi varsa bunlardan korunma tedbirleri mutlaka iyi alınmalıdır. İlaç kullanılması gerekiyorsa doktoru ile birlikte karar vermesi gerekir. Gebelikten önce kullandığı antihistaminler ve kortizon içeren spreyleri kullanmasında sakınca yoktur.

Egzeması olan hastaların şikayetleri gebelik döneminde azalabilir. Bu dönemde gebelik hormonlarının antiinflamatuvar etkileri ile egzemalarda hafifleme görülebilir.

Ürtiker ve ürtiker benzeri döküntüler gebelik döneminde de olabilir. Doktorunuzun önerdiği şekilde antihistaminler bu dönemde kullanılabilir. Daha önce ürtiker şikayeti olmayan hastalarda gebeliğe özgü kaşıntı ve kızarıklıklar olabilir. Gebeliğin sonlanması ile bu şikayetler kendiliğinden düzelir.