Alerjik Hastalıklarda Tedavi

Alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar uygun şekilde kullanıldığında son derece etkilidirler. Bu ilaçlar ile çoğu zaman hastalığın kontrolü sorunsuz olarak sağlanmaktadır. Alerjik hastalıklar kronik olduğu için ilaçların uzun süreli kullanılması gerekebilir. Bu nedenle hastalığın kontrolünü sağlarken ilaçların oluşabilecek yan etkilerinden korunmak için sadece istenilen organa etki edebilecek, maksimum etki sağlayacak en düşük dozun kullanılması hedeflenmektedir. Bu kurallara uyulduğunda yan etki görülme olasılığı neredeyse ortadan kalkmaktadır.

En önemlisi astım kontrolü için geliştirilen kortizon içeren ilaçlarda bu hedeflere ulaşılması gözetilmektedir. Bunu sağlamak amacıyla kortizon içeren ya da rahatlatıcı olarak adlandırılan (salbutamol) bu ilaçlar özel olarak tasarlanmış cihazlar ile kullanılmaktadır. Bu cihazların kullanımı için eğitim alınması şarttır. Usulüne uygun kullanılmaz ise hem etkisi görülmez hem de istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu ilaçların kullanılması konusunda eğitimin düzenli olarak alınması başarı şansını artırmaktadır.

Diğer hastalıklara yönelik olarak kullanılan ilaçların da çoğu kortizon ya da antihistamin içermektedir. Bu ilaçların kullanımı nispeten daha kolaydır. Ancak yine de hekimin yönlendirmesi konusunda hassas olunmalıdır.

Yeni çıkan biyolojik ajanlar alerjik hastalıkların tedavisi konusunda gerekli kurullardan onay almıştır. Ancak bu ilaçlar mevcut tedavilere yanıt alınamadığı hastalarda hekim tarafından uygulanmaktadır.

Alerjik hastalıkların tedavisinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biriside alternatif tedavi uygulamalarıdır. Bu ilaçların içeriği konusunda çoğu zaman doğru bilgilere erişim sağlanamamaktadır. Hastalar çoğu zaman hekimine danışmadan bu tedavileri tercih ederken hastalıklarının tedavisinde de aksamalara neden olmaktadır. Bu konuda mutlaka hekiminizin görüşüne başvurmalısınız.

Alerjik Hastalıklarda Tedavi ile ilgili alt başlıklara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.