Alerji

Alerji sözcüğünü günlük yaşam içerisinde sıklıkla kullanıyor, kimi zamanda farklı anlamlar yüklüyoruz. Elbette alerji ve neden olduğu hastalıklar çağımızın en sık görülen sorunlarının başında gelmektedir. Bilimsel olarak tanımlamak gerekirse alerji, bağışıklık sistemimizin yabancı maddelere karşı verdiği anormal bir yanıttır. Günlük yaşamda sevmediğimiz hoşlanmadığımız ama zararı olmayan kişilere karşı kullandığımız kimine göre gereksiz tepkilerdir aslında.

Yeni çıkan hastalıklar değil aslında. Tarihsel olarak M.Ö eski Mısırda arı sokmaları neticesinde hayatını kaybedenleri, at alerjisi olan Roma imparatorlarını biliyoruz. Ancak alerji biliminin ortaya çıkışı ancak 20.yy başında olmuştur. O dönemlerde çok daha az sayıda görülen alerjik hastalıklar son 30-40 yıl içerisinde çok yaygın olarak görülmeye başlanmıştır. Öyle ki tüm dünyada sadece astımlı hasta sayısının 300 milyon olduğunu tahmin edilmektedir. Besin proteinlerine karşı gelişen alerjiler ise sonuçları itibarı ile artık halk sağlığı sorunu gibi görülmektedir. Besin alerjileri hayatın ilk yıllarında başlayıp anafilaksi gibi ağır ölümcül olabilen reaksiyonların en önemli nedenini oluşturmaktadır.

Alerji ve ilişkili hastalıkların niye bu kadar sık görüldüğünü anlamak açısından yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Çoklu faktörlere bağlı olarak gelişen bu hastalıklarda kalıtım ve çevresel faktörler çok önemli rol oynamaktadır. Bu çerçevede “hijyen hipotezi” alerjik hastalıkların sıklığındaki artışı açıklamak için önerilmiş ve bilimsel çevrelerce genel kabul görmüştür.

Vücudumuz alerjik olduğu maddelere verdiği yanıtlar ya da reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan bulgular etkilediği organ sistemine göre farklılıklar gösterebilir. Bulgular çok hafif olabileceği gibi yaşamı tehdit eden anafilaksi gibi ağır da olabilir.

Alerjen olarak adlandırdığımız yabancı maddeler ile karşılaştığınızda aşağıdaki bulgular ortaya çıkabilir

  • Hapşırık
  • Burun akıntısı, kaşıntı
  • Öksürük
  • Hırıltı
  • Nefes darlığı
  • Ciltte kaşıntı ve kızarıklık
  • Yüzde, dudaklarda ve gözde şişlik
  • Gözlerde kızarıklık ve kaşıntı.
  • Tansiyon düşüklüğü
  • Bayılma

Bu şikayetleriniz alerjik bir hastalığa bağlı olabilir. Alerjik hastalıklara tanı konulması deneyim gerektirir. Kimi zaman kendinde alerjik hastalık olduğunu düşünenlerin yanıldıklarını yanlış tanı yüzünden gereksiz yere tedavi aldıklarını ya da hayatlarını kısıtladıklarını görüyoruz. Bu nedenle mutlaka alerji ve klinik immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gereklidir.

Alerji ile ilgili alt başlıklara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.