GÖZ ALERJİLERİ

Gözlerde alerjik reaksiyonlar duyarlı olduğumuz alerjenlerle karşılaştığımızda ortaya çıkar. Alerjik konjunktivit ya da göz alerjileri olarak adlandırıyoruz. Alerjenler gözümüzde bağışıklık sistemini uyararak tıpkı diğer organlarda olduğu gibi IgE aracılı reaksiyon başlatır. Başlıca mast hücrelerinden olmak üzere histamin benzeri maddeler salınımına neden olarak kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelmesine neden olur. Ayrıca reaksiyonun devamında bir çok hücre bu bölgeye göç ederek inflamasyon başlatırlar. Sonuçta gözlerde yaşarma, şişlik, kızarıklık, kaşıntı gibi çok rahatsız edici bulgular gelişir.

Göz alerjileri çoğunlukla mevsimsel karakterdedir. Polenler, mantar sporları bahsettiğimiz şikayetlere neden olurlar. Ev ya da iş yerinde bu alerjenler ile karşılaşılmadığında hastalar rahat ederken dış ortama çıktığında şikayetleri başlar. Bu konuda havadaki alerjen (polen, mantar sporu) yoğunluğunun bilinmesi hastalar için önemlidir.

Ev içerisindeki alerjenler de (evcil hayvanlar, ev tozu akarları) gözde alerjiye neden olabilir. Ev temizliği sırasında ya da evcil hayvanların sevilmesinden sonra şikayetlerin ortaya çıkması ya da artması tanı açısından önemli ipuçları taşır. Bu hastalar çevresel önlemleri gereği gibi aldığında oldukça rahat edeceklerini bilmelidirler.

Göz alerjileri son derece rahatsız edici bir durumdur. Kozmetik olarak kırmızı bir göz görmede sorunların yaşanması hastaların yaşam kalitesini de olumsuz etkiler. Gözün enfeksiyonları ve yabancı cisim gibi durumlarda benzer semptomlar ortaya çıkabilir. Bu konuda hekiminizin önerileri doğrultusunda hareket edilmesi gerekir.

Semptomlar ve Tanı

Alerjik konjunktivitli hastalarda semptomlar çok tipiktir. Tanı konusunda çoğunlukla zorluk çekilmez. Sadece ayırıcı tanı açısından dikkatli olunması gerekir.

Göz alerjilerinde semptomlar

  • Gözlerde yaşarma
  • Kaşıntı
  • Işığa karşı hassasiyet
  • Kızarıklık
  • Çapaklanma
  • Göz kapaklarında şişlik

Semptomlar alerjenler ile karşılaşıldığında ortaya çıkması önemlidir. Bu bulgular tek başına olabileceği gibi alerjik rinit ile beraber de olabilir. Hastaların öyküsünde mevsimsel ya da bazı aktiviteler sırasında ortaya çıkması, tekrarlayıcı nitelikte olması gibi bilgiler edinilebilir.

Daha geniş bilgi ve tedavi için alerji ve immünoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeniz önemlidir. Size hem tedavi hem de şikayetlerinizi tetikleyen alerjenlerin belirlenmesi konusunda yardımcı olacaktır.

Tedavi ve Korunma

Alerjik konjunktivit tanısı almış ve duyarlı olduğunuz alerjenler tanımlanmış ise ilk ve en önemli işlem çevresel kontrolü iyi sağlamalısınız. Ev tozu akarları ya da evcil hayvanlara karşı alerjiniz varsa buna karşı önlemler alıp karşılaşmamanız gerekmektedir. Aldığınız önlemleri periyodik olarak gözden geçirmelisiniz. Çevre kontrolü için ilgili bölüme bakınız.

Dış ortamda atmosferdeki alerjenlere (polen, mantar sporları) alerjiniz varsa probleminiz birazcık karmaşıktır. Çünkü dış ortamı kontrol edebilmek elimizde değil. Ne yapabiliriz? Kendimizi korumak için alacağımız bazı önlemler elbette var. Bunlar;

  • Gözlük. Gözünüze alerjenlerin ulaşmasını engellemek için gözünüzün etrafını iyice kapatacak özellikte olmalı.
  • Şapka. Etrafı geniş olursa polenleri engelleyebilir. Ayrıca saçınıza yapışıp sonrada gözünüze bulaştırmanızı önlemeye katkısı olabilir.
  • Yıkama. Göz damlaları ile alerjenlerin göze yapışmasını engelleyebilirsiniz.

Kendi başınıza ilaç kullanmamaya dikkat edilmeli. Uzun süre ilaç kullanmanız şikayetlerinizi daha kötü yapabilir. Genellikle antihistaminler bu amaçla kullanılmaktadır. Kısa sürede rahatlama sağlasa da süre konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu kararı mutlaka hekiminizle beraber almanız gerekir.

Kortizon (Kortikosteroid) içeren göz damlaları alerjik inflamasyonun tedavisinde son derece etkili ilaçlardır. Fakat yan etkileri vardır. Bu ilaçları kullanırken mutlaka hekiminize ve göz doktorunuza danışarak birlikte karar vermelisiniz. KISA SÜRELİ OLSA DE KORTİZON İÇEREN İLAÇLAR HEKİM BİLGİSİ DIŞINDA KULLANILMAMALIDIR. Aksi takdirde Katarakt, glokom ve enfeksiyon gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.

Göz alerjilerinde immünoterapi (aşı) seçeneği mutlaka düşünülmeli. Bu sizin semptomlarınızı azaltabilir. Bu konu hakkında alerji ve immünoloji uzmanınız ile tartışın.