Alerjene Özgü Tedaviler

Kelime anlamı olarak bir alerjene karşı duyarsızlaştırmadır.  En çok ilaç alerjilerinde kullanılır. Alerji gelişen herhangi bir ilaç için farklı bir seçenek bulunamadığında hastanın alerjisi olduğu ilacı da mutlaka kullanması gerekiyorsa desensitizasyon işlemi uygulanarak tedavisi sağlanmaya çalışılır.

Bu işlem riskler içerdiğinden oldukça deneyimli doktorlar tarafından gözlem altında yapılmalıdır. İlacın dozu çok düşükten başlanarak belirli zaman dilimi içerisinde giderek artırılır.  Tedavide istenilen doza ulaşıldıktan sonra kesintisiz olarak devam edilir.

Desensitizasyon işlemi sıklıkla antibiyotikler, kemoterapötik ilaçlar ve biyolojik ürünler için yapılmaktadır.

Son yıllarda besin alerjilerinde desensitizasyon yöntemi uygulanarak tolerans geliştirme çabaları bulunmaktadır. Az miktarlardan başlanarak giderek artan dozlarda alerjik olunan besinler hastaya verilmektedir. Başarılı bir yöntem olarak uygulanmaya başlanmaktadır. Hastalarda besinlere karşı gelişebilecek alerjik reaksiyon eşiğinde artış sağlanabilmektedir. Bu da özellikle farkında olmadan yenilen gıdalara bağlı alerjik reaksiyonların önlenmesi açısından önemlidir.

Besinlerle yapılan desensitizasyon işleminde ağır reaksiyon geçiren hastalarda sorunlar yaşanabilir. İşleme devam etmek için serum IgE antikorlarını bloke eden anti-IgE verilmesi ile gelişebilecek reaksiyonlar önlenmekte ve desentizasyon işlemine devam edilebilmektedir.

Desentizasyon işlemi halen inek sütü ve yumurta için yapılmaktadır. Gelişmeler ümit vaat etmektedir.