Alerjik Rinit – Sıkça Sorulan Sorular

En sık neden polenlerdir. Her bitki türü yılın aynı zamanında polen üretir. İlk polen üreten bitkiler genellikle ağaçlardır ve ilkbaharda polen salarlar. Bunu ilkbahar ve yaz döneminin başlangıcında çayır polenleri takip eder. Otlar ise daha çok yaz sonu ve sonbaharda polen salarlar. Polen türü ve salınma zamanı mevsime ve yaşanılan bölgeye göre değişkenlik gösterir. Mevsimsel alerjisi olan kimselerin genellikle birden fazla polene alerjisi vardır.

Alerjik dönemin şiddetini ve zamanını hava durumu etkileyebilir. Hafif geçen bir kış dönemi daha şiddetli bir polen sezonuna neden olabilir. En sık değişkenlik gösteren çayır sezonudur. Eğer ilkbahar normalden daha sıcak ve nemli olursa daha fazla çayır büyür ve sezonun daha şiddetli geçmesine neden olur. Ancak yağmurun yararları da vardır; örneğin havadaki polenleri ortadan kaldırılmasını sağlar. 

Alerjik olduğunuz polenler bölgeler arasında farklılık gösterebilir. Polen yoğunluğu bitki çeşitliliği ile ilişkilidir. Ancak bilinmelidir ki polenler çok uzak bölgelerden rüzgarlar ile taşınabilmektedir. O nedenle şikayetleriniz tam olarak kaybolmayabilir.

Polen alerjisi olan bazı kimselerde oral alerji sendromu denilen bir durum görülür. Bu durum alerjen gıda yendikten sonra, taze meyve ve polen çapraz reaksiyon verdiğinde ortaya çıkar. Ağızda ve boğazda kaşıntı ve şişme meydana gelir. Her ne kadar hafif olsa da bazen bu reaksiyonlar ağır olabileceği için doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Alerjik nezle şikayeti olan kişilerde astım gelişme ihtimali alerjisi olmayanlara göre daha yüksektir.

Alerjiler genellikle soğuk algınlığından daha uzun sürerler; sıklıkla birkaç hafta. Eğer bir sonraki sene de aynı dönemde benzer şikayetlerden yakınıyorsanız, büyük ihtimalle neden alerjidir. Sık hapşırık, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı ve gözlerde sulanma soğuk algınlığından daha çok alerji ile ilişkilidir. Ayrıca berrak burun akıntısı da alerjiden yakındığınızı düşündürür. Eğer soğuk algınlığınız varsa akıntı genellikle sarı-yeşil renklidir. Hafif ateşin olması soğuk algınlığını işaret eder.  Bazen soğuk algınlığı ile alerjik nezleyi ayırt etmek mümkün olmamaktadır. Bu durumda alerji uzmanı tarafından değerlendirme yapılması gerekebilir.

Küf alerjilerini diğer alerjilerden ayırt etmek için bir alerji uzmanı tarafından deri testlerinin yapılması ve değerlendirilmesi gerekir. Küflerin sinüs ve akciğer enfeksiyonu oluşumundaki rolleri çok karmaşıktır.

Serumda alerjene özgü IgE testi tanı için kullanılabilir. Ama değeri deri testine göre daha azdır. Deri testi ucuz, hızlı ve güvenilir testlerdir.