e-Nabız uygulaması, Alerjik Hastalığı Olanlara ve Hekimlerimize Sağladığı Katkılar

Dijital teknoloji alanındaki gelişmeler sağlık ile ilgili alanlarda da bizlere olumlu katkılar sunuyor. Hayatımızı kolaylaştıran dijital programlar ve akıllı telefonlarda kullanılan çoğu uygulamaları kullanmaya başladık bile. Kişisel sağlığımıza katkı sağlayan bu uygulamalar yanında kurumsal programların geliştirilmesi kuşkusuz hem hasta hem de sağlık hizmeti sunan hekimlerimiz açısından daha doğru ve daha hızlı karar verilmesi açısından son derece yerindedir. İşte bu noktada TC Sağlık Bakanlığının hazırladığı e-nabız sistemi günümüz dünyasının da önünde bir uygulama olarak bizlerin kullanımına sunulmaktadır.

Nabız Uygulamasında Neler Var?

Hastalıklarınız, koyulan tanılar, yapılan tahliller, tedaviler, kullandığınız ilaçlar, raporlarınız ve daha bir çok veriler sistem üzerinden izin verdiğiniz ölçüde hekimler tarafından görülebilir.

Çocukluk çağı aşılarının hatırlanması konusunda çoğu zaman sorunlar yaşanmaktadır. E-nabız uygulaması ile artık bu sorunların önüne de geçilmektedir.

E-nabız verilerinizi istediğiniz kişilerle paylaşabiliyor, tahlillerinizi ya da görüntüleme sonuçlarınız ile ilgili görüş alabiliyorsunuz.

Kişisel sağlık verileriniz sisteme ekleyebilir ve sağlığınız ile ilgili profil oluşturabilirsiniz. Ayrıca organ bağışı konusunda kararınız doğrultusunda ilgili kurumların sizlerle temasa geçmesini sağlayabilirsiniz.

e-NABIZ SİSTEMİNİN ALERJİ PRATİĞİNE SUNDUĞU KATKILAR.

Uygulamada hastalarımız ve hekimlerimiz açısından son derece faydalı başlıklara yer verilmiş. Sistemde yer alan bölümler alerjilerim başlığı altında toplanmış. Alt başlıklarda

Deri prik testlerim yani alerjenlerle yapılan deri prik testleri, hekiminiz tarafından sisteme girilecek. Alerji deri testi sonuçlarınız izin verdiğiniz ölçüde başka hekimler tarafından da görülebilecektir. Bu sayede hem daha doğru tanı konulması sağlanacak hem de tekrar tetkiklerin önüne geçilmiş olacaktır.

Alerji tanılarım bölümünde muayene olduğunuz hekimler tarafından konulan tanıları içermektedir. Bu bölüme sadece hekimler tarafından kayıt yapılabilmektedir.

Diğer alerjilerim bölümüne ekleme ya da yeniden düzenleme yapabilirsiniz. Eklediğiniz alerjik hastalıkların ya da şikayetlerin sorumluluğunun tamamen sizlere ait olduğunu unutmayalım. Alerjik olduğunuz maddeleri (ilaç, besin vs ) ya da hastalıklarınızı buraya ekleyebilirsiniz.

İlaç alerjileri bölümüne alerjik olduğunuz ilaçlar hekiminiz tarafından girilecektir. Ayrıca sizlere de bu bölüme ekleme yapma fırsatı verilmektedir.

Kullanıma sunulmuş diğer bölümlerde de alerjik hastalığı olan hastalarımızın tahlil sonuçları, raporları, görüntüleri ve verilmiş olan reçetelerine ulaşılabilmektedir. Ayrıca hastaların eklemek istedikleri fotoğraf, raporlar vb. dökümanlar da hekimlerin tanı ve takibi açısından önemli yer teşkil edebilir.

ACİL DURUM NOTLARIM

Sistemin belki de en önemli bölümü. Acil butonu olarak ta adlandırılabilir.  Acil durumlarda her zaman sizlere yardımcı olacak sağlık personelini bilgilendirme şansınız olmayabilir. Hekiminiz tarafından girilmiş tanılar ve uyarılar yanında sizler de bu bölüme ekleme yapabilirsiniz. Bu bölüme ekleyeceğiniz hastalıklarınız ya da dikkate alınmasını isteğiniz durumlar e-nabız sistemi tarafından sizlere yardımcı olacak 112 sağlık personelini önceden uyaracak ve bilgilendirme imkanı sunacaktır.

“Acil Butonu” Anafilaksi geçiren hastalarımızı ilgilendiren en önemli tarafı. Sisteme girilen uyarıcı bilgiler KONUMUNUZ ile birlikte 112 sağlık birimine ulaşıyor.

Alerjik acillere yardım etme konusunda bu son bölüm hastalarımızın çok hızlı ve doğru tedavi edilebilmesini sağlayabilir. Anafilaksi gibi ölümcül reaksiyonlar kazara alınan besinler, arı sokmaları ya da ilaçlar ile meydana gelebilir. İlk yardım sırasında hastadan ya da çevresinden yeterli bilgi edinilememesi, tanımlayıcı işaretlerin hastanın üzerinde olmaması gibi nedenlere bağlı olarak tedavi konusunda gecikmeler yaşanabilmektedir. Oysa anafilaksinin tedavisinde zamana karşı yarışılmalıdır. Tedavinin gecikmesi ya da uygun olmayan yaklaşımlar yaşamsal sorunlara neden olabilir. İşte bu noktada e-nabız sistemi önceden doğru bilgilendirme yapma fırsatı sunmaktadır.

Sonuç olarak TC Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan e-nabız sistemi hastalarımıza daha doğru, daha şeffaf ve daha nitelikli hizmet verilmesini hedeflemektedir. Alerji başlığına e-nabız sisteminde yer verilmesi ile hastalarımıza daha nitelikli hizmet sunulacağına inanıyoruz. Elbette hastalarımızın bu uygulamaya öncelikle kayıt olması gerekiyor.

Kaynaklar: https://enabiz.gov.tr