COVID-19 olmamak için bağışıklık sistemimizi nasıl desteklemeliyiz?

Bağışıklık sistemimiz bizi bakteri, virüs gibi enfeksiyon etkenlerinden ve tümör gelişiminden korur. Bağışıklık sistemimiz farklı işlevlere sahip yüzlerce hücre, bu hücrelerden salgılanan ve farklı etkiler gösteren yüzlerce maddeden oluşur.

Bu hücreler ve bu maddeler son derece karmaşık bir yapılanma içinde bağışıklık yanıtını oluştururlar. Bağışık sistemimizin güçlü veya zayıf çalışması temel olarak genetik kodlarımızca belirlenmiştir. Bu nedenle bazı insanlar hastalıkları hafif bazıları ise daha ağır geçirirler. Her ne kadar bağışıklık yanıtını belirlen asıl etken genetik yapımız olsa da bizlerin de bu konuda yapacaklarımız var. Bağışıklık sistemini zayıflatan etkenlerin başında dengesiz, tek yönlü ve düzensiz beslenme gelir. İçinde bulunduğumuz şu günlerde hayvansal proteinler yani tavuk, balık, kırmızı et veya bitkisel protein kaynağı olarak yeşil ve kırmızı mercimek başta olmak üzere baklagilleri sofranızda olmalıdır. Hem yüksek protein hem zengin B vitamini içeriği ile yumurta şu sıralar sık sık yenilmesi gereken bir besindir. Yine bu grup besinlerden yoğurt ve kefiri de söylemem gerekiyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen C vitamini, portakal, limon, greyfurt, kivi gibi meyveler ile maydanoz, brokoli ve enginarda bolca bulunur. Yine bağışıklık sistemini destekleyen çinko, selenyum gibi maddeler kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve diğer kuruyemişlerden, tahinden sağlanabilir.

Beslenmenin yanı sıra, özellikle yoğun stres, endişe ve kaygı şeklindeki duygu durumlarının, bağışıklık sistemini zayıflattığı kanıtlanmıştır. Düzensiz uyku veya uykusuzluk da bağışıklık sisteminin düşmanıdır. Ayrıca çevresel etkenler de önemlidir. Bunların başında sigara içilmesi gelmekte. Kendiniz içiyorsanız bırakmalısınız, evde veya çevrenizde içen varsa aynı ortamı paylaşmamalısınız. Çünkü sigara akciğerde önemli hasar yapmaktadır. COVID-19 virüsü ise akciğerleri özellikle sevmekte ve sigara içenlerde ciddi pnömoni dediğimiz zatürreye yatkınlığa neden olmaktadır . Eklemem gereken bir konu da eğer şeker hastası iseniz, kan şeker düzeylerinizin kontrol altında olmaması bağışıklık yanıtınızı zayıflatan en önemli etkenlerin başında gelir.

Video Galerisi