Alerji Olmadan Ürtiker Olur mu?

Ürtiker, Halk arasında kurdeşen olarak da bilinen, kaşıntı ile beraber deride kızarık ve kabarık döküntülerin görüldüğü bir durumdur. Her yaş grubunda görülebilir.

Genellikle bu döküntüler 24 saat içerisinde kendiliğinden kaybolur. Bazen deri altında şişlik de eşlik edebilir. Bu şişliklere anjioödem denir ve ağrı, yanma yapabilir. İnsanların beşte birinde yaşamı boyunca en az 1 kez ürtiker görülebilir. Kısa süreli olabildiği gibi, 6 haftayı geçen durumlarda kronik yani süregen ürtikerden söz edilir. Altı haftadan kısa süren ürtikerler akut ürtiker olarak isimlendirilir. Çocuklarda görülmesinin en sık nedeni enfeksiyonlardır. Bunun dışında besinler, ilaçlar da ürtikere neden olabilir.

Besin veya ilaç tüketimi ile ilgili şüpheli bir durum varlığında ve muayene sonucuna göre alerji testi istenebilir. Kronik ürtikerlerin yaklaşık beşte birinde sıcak, soğuk, su, egzersiz ve basınç gibi tetikleyici bir fiziksel durum söz konusudur. Bazen romatizmal veya troid bezi hastalıkları da ürtikere yol açabilir. Tedavide, eğer tetikleyici neden biliniyorsa kaçınılır. İlaç tedavisinde birinci basamakta kaşıntı ve kızarıklık önleyici, anti-histaminik ilaçlar kullanılır.

Sonuç olarak alerji olmadan da ürtiker görülebilir.

Video Galerisi