Besin Alerjisi Olan Çocuklar Kızamık Aşısı Olabilir mi?

Son dönemde kızamık vakalarındaki artışın en büyük nedeninin aşısız ya da eksik aşılı çocuklar olduğu bildirilmiştir. Kızamık vakalarının artması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, 2019 yılında 1 yaşında uygulanan kızamık-kızamıkçık-kabakulak  (KKK)  aşısına ek olarak 9. ayda da aşı yapılması kararı almıştır. Halen hem 9. ayda hem de 12. ayda kızamık aşısı yapılmaktadır. Kızamık aşıları ticari preparatına göre süt ve/veya yumurta proteini içerebildiğinden süt ve/veya yumurta alerjisi olan çocuklarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Süt ve yumurta alerjileri 1 yaş altı bebeklerde sık görülür ancak aynı zamanda bu yaş grubu ağır kızamık için risk altındadır. Bu nedenle süt ve yumurta alerjisi olan çocuklara da önlemler alınarak kızamık aşısı yapılmaya çalışılmalıdır.

Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Besin Alerjisi Çalışma Grubu’nun besin alerjisi olan çocuklara kızamık aşısının uygulanması ile ilgili önerileri:

  1. Kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısından sonra alerjik reaksiyonlar oldukça nadirdir.
  2. İnek sütü ve yumurta dışında başka bir besine alerjisi olan çocuklarda, alerjisi olmayan çocuklarda alınan önlemler eşliğinde kızamık aşısı yapılabilir.
  3. Kanlı, mukuslu kakası veya egzaması olup inek sütü alerjisi ya da yumurta alerjisi teşhisi konan çocuklara, alerjisi olmayan çocuklarda alınan önlemler eşliğinde kızamık aşısı yapılabilir.
  4. İnek sütü veya yumurta ile karşılaştıktan kısa bir süre içinde ciltte kızarıklık, kaşıntı, şişlik, kusma gibi yakınmaları olan çocuklara çocuk doktoru gözetiminde aşı yapılmalıdır.
  5. Şiddetli inek sütü veya yumurta alerjisi olup veya daha önce bu besinlerle alerjik şok (anafilaksi) geçirmiş çocuklar, aşı yapılmadan önce mutlaka çocuk alerji immünoloji uzmanına sevk edilmelidir.