İlaç Alerjim Var, Ne Yapmalıyım?

İlaç alerjisi, vücudumuza ağız, cilt veya damar yolu ile alınan ilaca karşı gelişen alerjik bir reaksiyondur. Bu reaksiyon neticesinde ciltte kızarıklık, dudak veya gözde şişme, ateş ve nefes almada zorlanma gibi belirtiler gözlenir. İlaç alerjilerinde tanı son derece zahmetli ve zor karar verilebilen bir süreçtir. Burada belirleyici noktalardan biri, ilaç alımı sonrasında görülen döküntüye kaşıntının eşlik etmemesidir.

İlaç alımını takip eden ilk dakikalarda gözlenen alerjik şikayetlerde tanı, deriden ve kandan yapılan testlerle doğrulanabilir. Ancak daha geç dönemde görülen şikayetlerde ise ilaç yükleme testleri tanı koymada en duyarlı testtir. Bir ilaç alerjilerinin tedavisi, görülen reaksiyonun ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Bir ilaca karşı ciddi bir alerjik reaksiyonda, muhtemelen ilacı tamamen bırakmak ve tekrar kullanmama zorunda kalabilirsiniz. Doktorunuz muhtemelen ilacı, alerjiniz olmayan farklı bir ilaçla değiştirmeye çalışacaktır. Bir ilaca karşı hafif bir alerjik reaksiyonunuz varsa, reaksiyonunuzu kontrol altına almak için başka bir ilaç da verilebilir. Tedavide kullanılan ilaçlar bağışıklık tepkisini engellemeye ve belirtileri azaltmaya yardımcı olabilir. Doktorunuza tıbbi olabilecek tüm ilaç ve maddeleri söylediğinizden emin olun.

Bu, diş hekiminizi, diyetisyeninizi ve ilaç yazabilecek başka herhangi bir bakım sağlayıcınızı içerir. İlaç alerjinizi belirleyen bir kart taşımayı veya bir bilezik veya kolye takmayı düşünün. Acil bir durumda, bu bilgiler hayatınızı kurtarabilir.

Video Galerisi