Kestane Alerjisi

kestane alerjisi

Kış mevsiminin yavaş yavaş kendini göstermeye başladığı şu günlerde adeta bu mevsimle özdeşleşen kestaneler de tezgahlarda yerlerini almaya başladı. Hem güçlü bir antioksidan olması, hem de karbonhidrat içermesine rağmen düşük glisemik indeksi olması nedeniyle herkesin gönül rahatlığı ile tükettiği bu meyve, nadiren alerjik reaksiyonlara yol açmaktadır.  Kestane alerjisi içindeki lipid transfer proteine bağlı olup genellikle hafif deri bulguları ile seyreder, ciddi kestane alerjisi ülkemizde çok nadirdir. Başta Kore olmak üzere olmak üzere uzak doğu ülkelerinde sık görülen kestane alerjisinin ülkemizde nadir olması, muhtemelen kestanenin çiğ olarak değil de iyice haşlanarak ya da közlenerek tüketilmesi nedeniyledir.

Kestane alerjisinin belirtileri nelerdir?

Sıklıkla ağız çevresinde, burunda, gözde kaşıntı, kızarıklık gibi hafif bulgulara neden olur. Ciddi alerji durumlarında kestane yedikten sonra nefes darlığı, hırıltı, boğazda şişme, tansiyonun düşmesini takiben alerjik şok gelişimi bildirilmiştir. Kestane alerjisi olanlar lipid transfer proteini olan diğer meyvelerle mesela şeftali ve elma ile de alerjik reaksiyon yaşayabilirler.  Aynı şekilde yine lipid transfer protein içeren yabani pelin gibi polenli bitkilerle de karşılaşınca reaksiyon gösterebilirler.

Kuruyemiş alerjisi olanlar kestane yiyebilir mi?

Fındık, fıstık gibi kuruyemişlere alerjisi olanların kestaneye de alerjisi olup olmadığı merak edilen bir konudur. Kestane aslında hem yer fıstığından hem de ağaçta yetişen badem, ceviz, fındık, kaju gibi kuruyemişlerden ayrı bir familyaya mensuptur. O nedenle kuruyemiş alerjisi olan kişiler kestane tükettiklerinde alerjik reaksiyon beklenmemesi gerekir. Ancak pratikte bilhassa fındık, ceviz gibi ağaçta yetişen kuruyemişlere alerjisi olan kişilerin kestane yediklerinde de aynı reaksiyonun gelişebildiği bildirilmiştir.

Kestane ve lateks alerjisi

Kestane alerjisinin en sık birlikte görüldüğü alerjik durum; plastik eldivenlerde bulunan bir nevi doğal kauçuk olan lateks ile olmaktadır. Kestane, lateks ile çapraz reaksiyon gösterdiği için lateks alerjisi olanlarda kestane tüketildiğinde dudaklar, dil, ağız içi, damak ve kulaklarda kızarıklık, şişlik, boğazda kaşıntı ve nadiren nefes darlığına kadar giden şişme, hapşırma, burunda akıntı, gözlerde kaşınma, sulanma, kızarıklık, nadiren yemek borusunda ve midede yanma, bulantı hatta kusma belirtileri görülebilir. Lateks alerjisi olanlarda kestane dışında muz, avokado, kiwi, şeftali, domates, patates tüketildiği zaman da aynı nedenle alerjik reaksiyonlar görülmektedir. Meyveler arasındaki bu çapraz reaksiyonlar Allerji Uzmanı tarafından yapılacak testlerle ortaya çıkarılabilir.

Kestane balı zehirlenmesi

Halk arasında çok korkulan kestane balı zehirlenmesinin kestane alerjisi ile ilgisi yoktur. Kestane balı zehirlenmesi bala karışan farklı bir polen ile meydana gelmektedir.