Koronavirüs (Covid19) tedavisinde ortaya çıkan istenmeyen ilaç reaksiyonları – Medikal Akademi

Prof. Dr. Emine Mısırlıoğlu

Koronavirüs (Covid19) pandemisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini gösteriyor. Koronavirüs enfeksiyonuna yakalanan kişilerin tedavilerinde pek çok ilaç ve destek tedavilerinin birlikte kullanıldığını söyleyen Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği İlaç Alerjileri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu, COVID-19 tedavisinde birçok ilaç kullanılmasına karşın halen etkinliği kanıtlanmış spesifik bir tedavi bulunmadığını, etkin tedavi bulunabilmesi için çok sayıda çalışma yapıldığını bildirdi.

Koronavirüs (Covid19) tedavisinde kullanılan ilaçların özellikleri, ilaç etkileşimleri ve istenmeyen ilaç reaksiyonları konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mısırlıoğlu, “İlaçların kullanımları sırasında yan etkiler ve ilaç aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişebilmektedir. Gebelik dönemi ve çocuklarda ilaçların kullanımı özellik gösterebilmektedir. Hastaların ek hastalıkları varlığında, ilaçların kullanılmama veya dikkatli kullanımı söz konusu olmaktadır” diye konuştu.

Türkiye’de tanı ve tedavi yaklaşımlarının T.C. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından oluşturulan COVID-19 (SARS-CoV2 Enfeksiyonu) rehberine göre yapıldığını belirten Prof. Dr. Mısırlıoğlu, bu rehberdeki tedavi önerilerinin mevcut kanıtlar ve klinik çalışma protokollerinin değerlendirilmesiyle oluşturulduğunu kaydetti. Prof. Dr. Mısırlıoğlu, COVID-19 konusunda yayınlanan yeni verilerle, rehberde güncelleme yapıldığını da vurguladı (https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/depo/rehberler/COVID-19_Rehberi.pdf).

COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Mısırlıoğlu, T.C. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından hazırlanan COVID-19 rehberinde yer alan tedavi şemaları doğrultusunda “Hidroksiklorokin”, “Lopinavir/Ritonavir”, “Oseltamivir”, “Azitromisin” ve “Favipiravir”in tedavide kullanıldığını anlattı. Ayrıca COVID-19 enfeksiyonunun seyri sırasında makrofaj aktivasyon sendromu gelişen hastalarda anti-sitokin tedavilerden “tosilizumab (Anti-IL6R monoklonal antikor)” ve “anakinra (rekombinant IL-1R antagonisti)” kullanımının yer aldığını belirtti.

Prof. Dr. Mısırlıoğlu şunları kaydetti: COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçlar farklı onaylı endikasyonlarda kullanıldığı için ilaç etkileşimleri, ilaç yan etkileri ve ilaç alerjileri ile ilgili bilgiler mevcuttur. T.C Sağlık Bakanlığı, Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, Hastane Eczacılığı Yönetim Birimi tarafından da COVID-19 tedavisinde kullanılan ilaçlara ilişkin bilgilendirmeler yayınlanmıştır (https://khgmstokyonetimidb.saglik.gov.tr).

Prof. Dr. Emine Mısırlıoğlu, COVID-19 tedavisi yapılırken ilaçlarla ilgili durumların göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret ederek, “COVID-19 tedavisi sırasında ortaya çıkan herhangi bir şüpheli advers reaksiyonun Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu, Türkiye Farmakovijilans Merkezine bildirilmesi gerekmektedir” bilgisini verdi.