Alerji Testinin Tekrarlanma Sıklığı Nedir?

Alerji testleri; alerjik nezle, astım, egzama, besin alerjisi gibi alerjik hastalıkların tanısında ve bununla birlikte tedavinin yönlendirilmesinde kullanılan testlerdir.
Alerji testlerinin bir kere yapıldıktan sonra tekrar yapılıp yapılmama kararını ancak alerji ve klinik immünoloji uzmanları verebilir.

Alerji ve klinik immünoloji uzmanlarının önerdiği alerji testlerinin tekrarlanmasını gerektiren durumlar şunlardır. Alerjik duyarlılaşma zamanla değişebilmektedir. Bu nedenle küçük yaşta alerji testi yapılan hastalarda tekrar alerjik şikayetleri oluştu ise yeni duyarlılaşmaları tespit etmek için testler tekrarlanabilmektedir.
Hastaların zamanla mevsimsel olan şikayetlerinin yıl boyu süreklilik göstermeye başlaması ve şiddetinin artması gibi klinik değişikliklerin oluşumu da alerji testlerinin tekrarlanmasını gerektiren durumdur.
Yaşanılan bölgenin değişmesi yani farklı iklimi olan bir bölgeye taşınma, kedi, köpek veya kuş gibi yeni bir ev hayvanı edinme, iş ortamında değişikliklerin olması gibi yaşam tarzında değişikliklerin oluştuğu durumlarda yeni alerjenlere maruz kalınabilir. Yeni alerjenlere maruz kalma ile şikayetleri artan hastalarda alerji testleri tekrarlanmalıdır.
Arı alerjisi olup immünoterapi dediğimiz aşı tedavisi uygulanan hastalarda da tedavi yanıtını değerlendirmek amacı ile alerji testleri tekrarlanmalıdır.
Unutmamalıyız ki gereksiz tekrarlanan alerji testleri hastada duyarlılaşmaya ya da reaksiyon riskinde artışa neden olmaktadır.

Video Galerisi