Alerjik Rinit Nedir?

Sual 1. Çocuğuma alerjik rinit tanısı konuldu, ne anlama geliyor?

Cevap: Alerjik rinit burunda kaşıntı, doluluk, hapşırma ve beyaz bir akıntı ile kendini belli eden bir hastalıktır.

Sual 2. Alerjik rinit nasıl oluşur? Kalıtsal mıdır?

Cevap: Alerjik rinit gen ve çevre etkileşimleri ile ortaya çıkan bir hastalıktır.Dolayısıyla kalıtsaldır ancak alerjiye sebeb olan madde ile karşılasmasıyla hastalık gelişir.

Sual 3. Alerjik rinit burun işlevlerini bozar mı?

Cevap: Burunun akciğere giden havayı ısıtma, nemlendirme ve süzme işlemleri vardır. Dolayısıyla bu işlevler bozulur.Genize akıntı nedeniyle öksürük de gelişebilir.

Sual 4. Alerjik rinite neler sebep olur?

Cevap: Alerjik rinite yol açan nedenlerin başında ev içinde bulunan akarlar, polenler, hayvan tüyleri, küfler, böcek salgıları, besinler ve çevre faktörleri yani ev içi ve ev dışı hava kirliliği ve iklimsel değişikliklerdir.

Sual 5. Alerjik rinit tanısı nasıl konulur?

Cevap: Klinik olarak hapşırma, burun ve boğazda kaşıntı, burun akıntısı ve tıkanıklığı sık görülür. Ağzı açık uyuma, horlama, uyuklama, hatta ruhsal durum bozukluğu bile görülebilir. Göz altında mor lekeler,devamlı burunu yukarı itme hareketi gözlenir.

Sual 6. Hangi testler önerilir?

Cevap: Burun salgısından yayma ile hücre tetkiki, kanda özgül alerji araştırmaları ve deride yapılan alerji testleri tanıda kullanılır. Burun içi hava akımları ölçülebilir.Alerji testleri 3 aylıktan büyük her çocuğa yapılabilir.
Alerji uzmanı tarafından yapılan alerji testleri dikkate alınmalıdır.

Sual 7. Alerjik rinitin mevsimlerle ilgisi var mıdır?

Cevap: Polenlerle olan rinitlerde mevsimsel özellik vardır. Polenler bitkilerin erkek cinsel hücreleridir. Rüzgâr yolu dağılan tipleri alerjiye neden olur. Polenlerin yayılması sıcaklık, nem oranı, rüzgâra göre değişir.

Sual 8. Hangi polenler rinite neden olur?

Cevap: En fazla rinite neden olanlar yeşil çimenler, tarla polenleri, yabani otlar ve ağaç polenleridir.

Sual 9. Tedavisi var mıdır?

Cevap: Tedavisi ilaçların yan etkileri göz önüne alınarak alerji uzmanı tarafından verilmelidir. Gerek ağızdan içerek verilen ilaçlar gerekse buruna uygulanan damla veya sprey şeklindeki ilaçlarla tedavi yapılabilir.

Sual 10. Alerji aşı tedavisi yapılabilir mi?

Cevap: Alerjinin yol açtığı deri testi ile kanıtlanmış hastalarda çocuğun alerjik olduğu maddeleri giderek artan dozlarda verilerek yapılır. Standardı iyi yapılmış aşılar kullanılmalıdır. Mutlaka her türlü önlemin alındığı ortamda alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Bu aşılar enjeksiyon şeklinde veya dil altı tablet şeklinde verilmektedir. Aşı tedavisi 5 yaşın üstündeki çocuklarda uygulanmalıdır.

Sual 11. Tedavi iyi yapılmazsa veya geciktirilirse neler oluşabilir?

Cevap: Burun içi polipler, sinüzit gelişimi, orta kulak havalanma bozukluğu ve orta kulak iltihabı görülebilir. Genize doğru akıntı nedeniyle geniz eti büyümesi ve uyku esnasında apne nöbetleri gelişebilir.Alerjik yürüyüş tabir edilen şekilde astıma doğru hastalık ilerleyebilir.