Astımlılar Hangi Sporları Yapabilir?

astım ve spor

Astım ve Spor

Astımın önemli belirtilerinden biri egzersizle nefes darlığı ve öksürük olmasıdır. Bu nedenle astımlı hastaların spor aktivitelerinde bulunamayacakları düşünülür. Hatta astımlı çocukları olan aileler, çocuklarının beden eğitimi dersine katılıp katılamayacaklarını merak ederler. Oysa sporun astım hastalarına hem fiziksel hem ruhsal olarak olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bilhassa çocuklarda akciğer gelişimi, henüz tamamlanmadığı için düzenli yapılan egzersizlerin solunum kapasitesinde bile artışa yol açtığı gösterilmiştir.

Alerjik astımı olanlar birkaç basit önlem ile her türlü spor aktivitesinde yer alabilirler. Mesela yüzme solunum fonksiyonları için en yararlı spor dalıdır ancak küf alerjisi olanların kapalı yüzme havuzlarında yakınmaları artacağı için açık olanları tercih etmeleri önerilir. Küf alerjisi olmasa da havuzlarda dezenfektan olarak kullanılan klor, solunum yollarında tahrişe yol açabildiği için havuza girmekle yakınmaları artan çocukların denizde yüzmeleri tercih edilebilir. Yine çayır çimen poleni alerjisi olanların ilkbaharda açık havada yapılacak sporlardan kaçınmaları uygun olur. Rüzgarsız havada, kapalı alanlarda veya polenlerin nispeten azaldığı akşam saatlerinde spor yapmaları sağlanabilir. Astımlı hastalar için ideal bir spor olan yürüyüş yada jogging elbette hava kirliliğinin arttığı günlerde ve trafiğin yoğun olduğu caddelerde yapılmamalıdır.

Egzersiz ile Tetiklenen Astım

Astım ve spor ilişkisi oldukça iyi bilinmektedir. Astım hastalığının kontrolü üzerine uygun şekilde yapılan sporun olumlu etkisi bulunmaktadır. Ancak bazen hastalarda egzersizle  sorunlar ortaya çıkabilir. Egzersiz sırasında artan oksijen ihtiyacı, havanın soğuk olması solunum yollarında kurmaya ve istenmeyen bazı değişikliklere yol açabilir. Bunun sonucunda öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi solunum yolu yakınmaları görülür. Daha çok astımlı hastalarda görülen bu durum, astımın kontrol altında olmadığının ya da astım tedavisinin yeterli olmadığının göstergesi olarak kabul edilmelidir. Mutlaka dikkate alınıp korunma önlemleri alınmalı ve astım tedavisi yeniden gözden geçirilmelidir. Eğer astım kontrol altında ama yine de egzersiz ile yakınmalar artıyorsa soğuk havada yapılmaması ve egzersiz öncesi ısınma hareketleri yapılması hava yollarındaki daralmayı bir miktar önleyebilir.

Alerjik Rinit

Astımla birlikte alerjik riniti olan hastalar egzersiz sırasında adeta nezle olmuş gibi belirtiler yaşayabilir. Egzersize başladıktan kısa süre sonra burunda meydana gelen değişikliklere bağlı olarak burun tıkanıklığı, daha sonra da burun akıntısı başlar. Gözlerde kızarıklık ve kaşıntı da egzersiz sırasında ortaya çıkabilir. Egzersiz öncesi kullanılacak ilaçlar ile bu yakınmalar kontrol altına alınabilir.