Çocuklarda Bağışıklık Sistemi Zayıflığı Hangi Hastalıklara Neden Olur?

Bağışıklık sistemi kan ve dokularda bulunan hücrelerden, proteinlerden oluşan ve vücudumuzu mikroplardan koruyan sistemdir. Bu sistemin elemanlarının eksikliği, görev yapmasındaki sorunlar bağışıklık sistem zayıflığı olarak ifade edilir.
Bağışıklık sistemi zayıflığı genel olarak enfeksiyon eğilimini artırır. Grip, bademcik iltihabi gibi kısa sureli enfeksiyonlar sık geçiriliyorsa neden çoğunlukla çevresel faktörlerdir. Yani mikroplarla daha yoğun temas vardır. Çocuğun kendisinin veya kardeşinin kreşe okula başlaması bu yoğun temasın en sık nedenidir. Yine anne babanın eğitim sağlık kurulusu gibi mikropların yoğun olduğu, toplu yaşanılan, kapalı yerlerde çalışması söz konusu olabilir.  Bazen de beslenme bozukluğu veya bakım yetersizliği vardır. Bunlar çocuğun sık enfeksiyon geçirmesinin ve ailenin ‘bağışıklık sistemi zayıflığı’ algısının en belirgin nedenleridir.
Nadiren bağışıklık sistemi zayıflığı kalıtsaldır. Bu durumda, özellikle yenidoğan ve süt çocukluğu gibi erken yaşlarda başlayan enfeksiyonlar sıktır. Hastaneye yatırılmayı/damar yoluyla tedavi almayı gerektiren ciddi/tekrarlayan/yaygın enfeksiyonlar görülebilir. Diğer aile bireylerinin/kardeşlerin geçirmediği veya hafif geçirdiği bu tür enfeksiyon hastalıklarının nedeni kalıtsal bağışıklık sistemi zayıflığı olabilir. Otoimmün/iltihabi/alerjik/tümöral hastalıkların eşlik edebildiği kalıtsal bağışıklık sistemi zayıflığı, çocuğun büyümesinde/gelişmesinde gerilikle, bazen de doku/organlarda harabiyetle sonuçlanabilir.
Bu durumlarda bağışıklık sistemi ile ilgilenen uzman doktora başvurmak gereklidir.

Video Galerisi