Besin Alerjisi Olan Çocuğum İleride Astım Hastası Olur mu?

Astım ve besin alerjisi çocukluk çağının en sık görülen alerjik hastalıklarındandır. Besin alerjisi her yüz çocuğun 5’inde görülmekte olup çoğunlukla astımla birliktelik gösterir. Besin alerjisi olan çocuklar, olmayan çocuklara kıyasla ileride astım ve egzama gibi diğer alerjik hastalıkların gelişimine daha yatkındırlar. Çocukluk çağında en sık görülen besin alerjileri süt ve yumurta akı alerjileri olup çoğu hasta okul çağına geldiğinde bu besinleri tüketebilir hale gelmektedir. Ancak, bu hastaların bir kısmında ise sonradan astım gelişebilmektedir.
Besin alerjisi olan hangi çocukta astım gelişeceği önceden bilinememekte, yine bu çocuklarda astım gelişimi de engellenememektedir. Besin alerjisi olan çocukların besin alerjileri geçse bile ileride astım gelişme riskleri olduğundan bu hastaların yakından izlenmeleri gerekmektedir.
Ayrıca, kuruyemiş, balık ve diğer deniz ürünlerine karşı alerjisi olan çocukların besin alerjileri daha ileri yaşlara kadar hatta bazen hayat boyu devam edebilir. Besin alerjileri hala devam eden hastalarda sonradan gelişebilecek astım durumunda, besin kaçakları ağır astım alevlenmelerine neden olabileceğinden besin kaçağı konusunda oldukça dikkatli davranılması gerekmektedir.

Video Galerisi