KEDİ ALERJİSİNDE NE YAPABİLİRİZ?

Kedi alerjisi tıpkı saman nezlesi (Alerjik Rinit) gibi genellikle gözlerde ve burunda kaşıntı, burunda akıntı, hapşırma, göz yaşarması ve burunda tıkanıklığa neden olur. Ancak hastalarda nefes darlığı, göğüste sıkışma, astım nöbeti hatta alerjik şoka (Anafilaksi) varan tablolar da tanımlanmaktadır.  Kesin tedavi elbette alerjenden yani kediden uzaklaşmaktır. Ancak kedinin uzaklaştırılması ile evdeki alerjen miktarı azalmasına rağmen hemen yakınmalar düzelmeyecektir. Çünkü kedinin evden uzaklaştırılması durumunda aylarca kedi antijeni evde asılı kalmaktadır. Kedi alerjisi olanlar bu nedenle bir önceki kiracının kedisi olup olmadığını öğrenmek isterler.

Günlük pratikte hastaların çok sevdiği dostlarından, onu yakınlarına verecek olsalar bile ayrılmak istemedikleri gözlenmektedir. Bu durumda kedinin haftada en az iki kez yıkanması,  yüksek verimli hava filtrelerinin kullanılması tavsiye edilmekle birlikte çoğu zaman bu önlemler yetersiz kalmaktadır.

Polen aşısı gibi kedi alerjisinde de aşı yapılabilir. Kedi alerjeninin çok minik dozda başlanıp giderek artırarak vücuda enjekte edilmesi prensibine dayanan bu tedavi yöntemi, günümüzde kedi sahiplenme sıklığının artmasına paralel olarak daha sık uygulanmaktadır.