Kırtasiye Alerjisi

Kırtasiye Alerjisi

Kırtasiye ürünlerine imalatları sırasında çeşitli boyalar, çözücüler eklenmektedir. Pek çok kırtasiye maddesinin üzerinde çeşitli organik çözücüler vardır. Bunlar solvent, alkol veya su bazlı olabilir. Bunlara bağlı deri alerjilerini önlemek için örneğin keçeli kalemlerde alkol bazlı olanlar, tutkal ya da boyalar için ise su bazlı olanları tercih edilmelidir. Yine kırtasiye ürünlerinde kullanılan boyalar da alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Hatta piyasada azo boyaları diye bilinen boyalar, hormonlar üzerine de etki yapmakta ve uzun vadede kanserojen kabul edilmektedir.

Kırtasiye ürünlerine bağlı sadece deri alerjisi değil ihtiva ettikleri kokular nedeniyle solunum yolu alerjileri de görülebilir. Örneğin kokulu silgiler astımlılarda nefes darlığını, alerjik nezlesi olanlarda hapşırık ve burun akıntısı tetikleyebilir. Kalemlerin ihtiva ettiği metaller de risk teşkil etmektedir. Kurşun, nikel, kobalt, arsenik, krom gibi bazı ağır metaller, cilde temas ettiklerinde ciltten emilerek dolaşıma katılır ve vücutta yüksek miktarlara ulaşırlar ki bu da bizim fizyolojik mekanizmalarımızı olumsuz etkileyebilir.

Kırtasiye ürünlerinde giderek artan oranlarda plastik kullanılmaktadır. Bu ürünlere esneklik kazandırması için eklenen bir tür plastik olan fitilatın uzun dönemde hormonlar üzerine etkisi olduğu ve çocukların daha erken ergenliğe girmelerine neden olduğu gösterilmiştir.

Tüm bu zararlı etkilerden korunmak için bu ürünleri satın alırken etiketlerinde TSE ve CE standardı aranmalıdır. Ayrıca öğretmenlerin de bu konuda bilinçli olması, sınıfların havalandırılmasına özen göstermesi önemlidir.