Su Alerjisi

su alerjisi

Bazı kişiler banyo yaptıklarında ya da deniz girdiklerinde vücutlarında kızarıklık, şişlik ve kaşıntı meydana gelir. Bu belirtilere halk arasında kurdeşen, tıp dilinde ise ürtiker adı verilmektedir. Elbette banyo suyunun sıcak olması ya da deniz suyunun soğuk olması nedeniyle ürtiker gelişebilir. Ama öyle hastalar var ki suyun sıcaklığı ne olursa olsun suyun değdiği yerde ürtiker plakları oluşmaktadır. Hatta daha da ileri giderse anjioödem denilen dudaklarda gözlerde şişme ile karakterize hastalık ortaya çıkmaktadır.

Suya bağlı Ürtiker nedir? Neler Ürtikere neden olur?

Her 4 kişiden biri hayatı boyunca en az bir kere ürtiker geçirmektedir. Ürtiker hastalığının birçok nedeni bulunmaktadır. Su alerjisi, ürtiker hastalığının bir çeşidi olarak tanımlanmaktadır. Ürtikere yol açan besinler, polenler, ilaçlar, arı ve böcek sokmaları, enfeksiyonlar (bakteryel ve viral), parazitler, besinlerde bulunan katkı maddeleri ile karşılaştırıldığında suya bağlı ürtiker çok nadir görülmektedir. Diğer nadir ürtiker nedenleri;  sıcak ya da soğuk alerjileri, vücudun bir bölgesine uygulanan basınç ve egzersiz sırasında ortaya çıkan da ürtiker olarak sıralanabilir.

Su Alerjisi hangi sorunlara neden olur?

Su alerjisi genç kızlarda daha sık görülmektedir. Banyo yapamayan, denize havuza giremeyen hatta elini yüzünü bu nedenle yıkayamayan hastalar bildirilmiştir. Bu hastaların ağlaması ya da terlemesi de ürtikere neden olabilir. Gözyaşı ya da ter bile ciltte kaşıntı, kızarıklık ve şişlik gibi yakınmaların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle hastalar sosyal hayatlarında problem yaşarlar. Neyse ki suya bağlı gelişen ürtiker sadece cilt ile temas sonucu gelişmektedir. Nadiren su içerken mukoza teması ile yanmalara neden olabilir. Genç kızların ergenlik sorunları ile uğraştıkları bu zor dönemde su alerjisi çoğu zaman psikolojik sorunlara yol açmakta, aileler bu durumla baş etmekte zorlanmaktadır.

Su Alerjisinin Tedavisi var mıdır?

Alerjik hastalıkların tedavisinde en önemli basamak alerjiye yol açan tetikleyiciden uzaklaşmaktır. Ancak su alerjisinde hastalara su ile temas tam olarak yasaklanamayacağı için alerjiyi baskılayan ilaçlar önerilmektedir. Su ile temastan dakikalar içerisinde vücutta kızarıklık ve kaşıntı olurken bazen gözlerde şişme, boğazda tıkanıklık hissi, nadiren nefes darlığı, çarpıntı ve tansiyon düşmesi gibi ağır bulgular da ortaya çıkabilir. Bu durumdaki hastalara acil durumda kendilerinin uygulayacağı adrenalin enjektörleri verilmesi gerekir.