Alerjik rinit tedavisi alerjenden korunma, ilaç tedavisi ve alerji aşılarından oluşur. Alerjenden sakınma tedavinin ilk basamağıdır ve yaşamımızın her anında bu hastalığa karşı önlemler almamız gerekmektedir.
Polen mevsiminde açık havada uzun süre kalınmamalı ve pikniğe gidilmemelidir. Evler akşam saatlerinde havalandırılmalıdır. Mümkünse gece yatmadan duş alınmalıdır.
Ev tozu akarları ve küfler için evlerde nem oranı %50’nin altında tutulmalıdır. Yerler halı ile kaplanmamalıdır. Sık sık elektrik süpürgesi ile temizlenmeli, tozu alınmalıdır. Yatak odasında yüklük, kütüphane bulundurulmamalı, içi doldurulmuş oyuncaklar uzaklaştırılmalıdır.
Nevresim takımları 60°C ısıda yıkanmalıdır. Banyo kullanıldıktan sonra temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Özellikle banyo gibi küf oluşumuna uygun ortamlar çamaşır suyuyla temizlenmelidir. Ev içinde mümkünse saksılı bitki bulundurulmamalıdır.
Buzdolabı rafları, kapalı bölmeleri, kapı lastikleri kuru ve temiz tutulmalıdır. Çöpler biriktirilmemeli, günlük olarak boşaltılmalıdır. Yağmurdan hemen sonra, sisli ya da nem oranının yüksek olduğu günlerde mümkünse dışarı çıkılmamalıdır.
Hamam böceği alerjisi olanlar evlerinde düzenli temizlik yapmalı, evlerini düzenli olarak ilaçlamalıdır. Evcil hayvanlar mümkünse evden
uzaklaştırılmalı, evde yaşamaya devam edecekse yatak odasına alınmamalı, sık sık yıkanmalıdır.
Sigara dumanı, parfümler, oda spreyleri ve hava kirliliği gibi diğer tetikleyicilerden kaçınmak için önlemler alınmalıdır.
Aşı tedavisine alerji ve immünoloji uzmanı ile birlikte karar verilmelidir.