Besin Alerjisi Fark Edilmezse Nasıl Sonuçlar Doğurur?

Beslenme, bir çocuğun sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişmesi için gerekli en temel ihtiyaçtır. Besin alerjisi olan çocukta ortaya çıkan beslenme problemlerinin fark edilmemesi çocuğun büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkiler. Besin alerjisinin sebep olabileceği; besin reddi, iştahsızlık, karın ağrısı, kusma, ishal, kabızlık gibi şikayetler çocuğun kilo alamamasına ya da kilo kaybına neden olarak büyüme geriliğine yol açabilir.
Besin alerjisinin bir grubu ise cilt bulguları ile ortaya çıkar. Ciltte kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık ve yaralar görülebilir. Kontrol altına alınmayan cilt bulguları çocuğun uyku düzenini, günlük aktivitesini, okul ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkiler, hayat kalitesini düşürür. Ayrıca bütünlüğü bozulan ciltten içeri mikroorganizmaların girişi kolaylaşır, enfeksiyonlara yatkınlık artar.
Besin alerjisi fark edilmediğinde ortaya çıkabilecek en tehlikeli durum ise alerjik şok olarak tanımlanabilecek, hayati öneme sahip olan anafilaksi tablosudur. Bu durumda alerjiye sebep olan besinin alınması ile birlikte cilt ya da mide -barsak sistemini ilgilendiren belirtiler dışında nefes alamama gibi solunum sıkıntısı, tansiyon düşüklüğü ve bilinç kaybı ortaya çıkabilir.
Besin alerjisinin saptanması ve alerjiye sebep olan besinin diyetten çıkarılması ile bu sorunların ortadan kaldırılması mümkündür.

Video Galerisi