COVID-19’a Yeniden Yakalanma Riski

Dr. Hasan Kapaklı, “COVID-19’a Yeniden Yakalanma Riski” konusunu sizler için anlatıyor.

COVID-19 hastalığı yeni bir tip koronavirüsün neden olduğu ve ilk olarak Aralık 2019’da Çin’in Wuhan şehrinde tespit edilen bir solunum yolu hastalığıdır. Başlangıçta bütünüyle erişkinleri özellikle de yaşlıları etkilediği bildirilen hastalıktan çocukların da etkilendiği gösterilmiştir.

Virüs enfeksiyonlarında bağışıklık hücresel bağışıklık ve humoral bağışıklık olmak üzere iki türlü gelişmektedir. Antikor üretimi üzerinden oluşan bağışıklığa Humoral bağışıklık denir. Vücut virüse karşı antikor üretir ve hasta iyileştikten sonra tekrar virüsle karşılaşsa bile o antikorlar kişiyi korumaya devam eder. Üretilen antikor virüse yapışır ve o virüsün ölmesini sağlar. Bir de T lenfositleri üzerinden oluşan hücresel bağışıklık bulunmaktadır. T lenfositleri üzerinden gerçekleşen bağışıklık ömür boyu devam eder. Ancak humoral yani antikor bağışıklığı yavaş yavaş kaybolabilmektedir. Bu da aşı ya da ilaç bulunana kadar aynı virüs tarafından tekrar enfekte olma riskine karşı tetikte olmayı gerektirir. Covid-19 enfeksiyonunda artan vakalar sebebiyle ikinci dalga endişesi yükselirken, hastalığı daha önce geçiren kişilerde antikor düzeyinin beklenenden daha kısa sürede ortadan kalktığını gösteren vakalar “reinfeksiyon” yani koronavirüse yeniden yakalanma riskini ortaya çıkarmıştır.

İyileşen hastalarda antikor seviyelerinin iki ay sonra negatifleştiği görülmüştür. Yakınlarda bilimsel bir dergide yayınlanan bir çalışmada aynı virüs tarafından yeniden enfeksiyondan ziyade gözlemlenen genetik mutasyonların ihtimalini hesaba katmak gerektiği de vurgulanmıştır. Dünyada 4 hastada covid-19 enf nun tekrarladığını biliyoruz. Bu hastalar Hong kong, belçika, hollanda ve Amerika den bildirilmiştir. Amerika daki hasta 25 yaşında erkek olup, 18 nisanda ilk defa Covid hastalığına yakalanmış, PCR pozitif olmuş ve 27 nisanda iyileşerek PCR negatif olmuştur. 1 ay sonra 28 mayısta yeniden belirtiler ortaya çıkmıştır. İlk hastalığındaki ve ikinci hastalığındaki virüsler karşılaştırılmış arada fark olduğu görülmüştür.

Yani virüs mutasyona uğramış o yüzden tekrarlamış olabilir denilmektedir. Bizi yeniden hastalanmaktan koruyacak olan antikorların nasıl oluştuğu covid 19 hastalığında tam olarak açıklanamamıştır. Herkes de ayni miktarda aynı şekilde antikor oluşmadığı görülmüştür. Oluşan antikorlar virusun aynı bölgesine bağlanmamakta ve üstelik antikorun kaliciliği da hastadan hastaya değişmektedir.

İste tum bu sebeblerden dolayı hem virusun mutasyona ugraması hem de hastaya ait özellikler nedeniyle covid 19 enfeksiyonu geçiren kişilerin tekrar hastalanabileceği unutulmamalıdır.

Video Galerisi