Şeftali Alerjisi

Şeftali; bebekliğimizde ilk başlanan, hepimizin hatta en iştahsız çocukların bile çok sevdiği sağlığa faydalı bir meyvedir. Bazı kişiler kabuğundan rahatsız olup soyamazlar ama genelde iyi tolere edilir. Ancak Avrupa’da şeftali alerjisinin %5,4’ten %7,9’a çıkmasıyla dikkatleri üstüne çekmiş, en sık alerjenik olarak rapor edilen meyve haline gelmiştir.

Şeftali meyvesinin içinde bulunan bazı maddeler (Pru p 1, Pru p 2 (TLP), Pru p 3, profilin, Pru p 7, Pru p 9 ve ENEA), doğada polenlerde de mevcuttur. Bu yüzden aslında polene alerjisi olan kişiler şeftali yediklerinde çapraz reaksiyon nedeniyle alerjik reaksiyon gösterirler. Alerjik reaksiyonlar; sadece dudak çevresinde kaşıntı kadar hafif olabildiği gibi nefes alamama, bayılma, alerjik şok kadar ağır forma dönebilir.

Şeftalideki alerjik maddeler, daha çok kabuğunda yoğunlaşmakla beraber şeftalinin cinsinden, olgun olup olmamasından, depolanma ve saklanma koşullarından etkilenmektedir. Eski cins, erken olgunlaşan, kırmızı etli şeftalilerde alerjen miktarı daha düşük iken modern, çabuk olgunlaşan, sarı etli şeftalilerde daha yüksektir.

Şeftaliye alerjiniz varsa aslında polenlere alerjiniz olabilir. Alerji Uzmanına başvurmanız  ve alerji testi yapılması gerekebilir.